Brigitte Bélanger

Cameravrouw, editor, redacteur & producent

De drijvende kracht achter For Your Screen Only ben ik, Brigitte Bélanger. Ik ben een ervaren cameravrouw, een snelle video-editor én een creatieve redacteur. Ik heb vele items voor TV gemaakt, diverse televisieprogramma’s geproduceerd en tussen 1995 – 2012 crossmediaprojecten op het internet opgezet en geleid.

Ik ben een duizendpoot op het gebied van video en beheers alle stappen in het maakproces. Ik vind het leuk om een script te schrijven en na te denken over hoe een boodschap het best overkomt. Om originele shots vanuit een verrassende invalshoek te bedenken. En ik vind het heerlijk om zelf te filmen en te monteren. Natuurlijk doe ik dat allemaal in overleg met jou als klant.

Kleine ondernemers en organisaties
Ik voel mij het meest in mijn element als ik werk voor en met kleine organisaties en bedrijven. Kleine ondernemers zijn vaak markante personen met originele ideeën, producten en diensten. Het is inspirerend om die zo goed mogelijk over te laten komen op film. Iedere opdracht is weer anders. Mijn bedrijf is daarop ingericht, mijn deskundigheid en ervaring het grootst. Daarbij hoort ook het wegnemen van drempelvrees. Je hoeft je als klant geen zorgen te maken over een gebrek aan mediatraining. Ik stel je op je gemak en zorg dat jij overkomt zoals jij dat wilt.

Het begin
Al jong was ik geïnteresseerd in beeld en techniek. Ik hield van tekenen, fotograferen en documenteren. Techniek viel bij mij samen met het visuele.
Eind jaren 80 werkte ik als vrijwilliger bij het Rialto Filmtheater én ik liep in Amsterdam bij een lokaal televisiestation binnen. Ik deed een korte test en kon meteen beginnen als cameravrouw. In 1990 werd ik toegelaten tot de cameracursus Electronic News Gathering (ENG) van de publieke omroepen in Hilversum. Deze opleiding was veelzijdig: we kregen niet alleen studio- en locatiecamerales, maar leerden ook alles over licht en het gebruik van muziek. Er waren ook dagen dat je de hele dag moesten in- en uitzoomen op een bord met vakjes, net zolang tot je het zoomen helemaal vloeiend kon.
Van 1990 tot 1995 heb ik als studio-cameravrouw gewerkt bij de Nederlandse Publieke Omroepen en bij RTL Veronique (nu RTL4). In een opnamestudio’s sta je met een script voor je neus en een koptelefoon op te doen wat een regisseur zegt. Dat ging op een gegeven moment kriebelen. Ik miste vrijheid en vooral creativiteit en eigen inbreng. Vandaar dat ik daar gestopt ben en me op Bellissima ben gaan richten.

Bellissima
De stichting bestond al vanaf 1990 als lokale televisie-aanbieder. Ik was een van de oprichters van Bellissima en werkte er vrijwillig. Vanaf 1996 is Bellissima verder ontwikkeld en geprofessionaliseerd zodat een aantal mensen er betaald konden werken. Naast televisieprogramma’s over film verbreedden wij onze focus en maakten allerlei programma’s over kunst en cultuur. We hebben honderden televisieprogramma’s gemaakt en in die tijd heb ik me verder kunnen ontwikkelen als cameravrouw en redacteur en ik heb mezelf leren monteren. In het begin werkten we analoog met Umatic en Betacam, later werd het digitaal, op de computer. Nu kan ik monteren op een Mac met het programma FinalCutPro en op een PC met Premiere. Ik werkte samen met veel freelancers en vrijwilligers en heb mijn netwerk van deskundigen en specialisten enorm uitgebouwd.
De focus van Bellissima veranderde in de loop van de tijd, gelijk met alle ontwikkelingen in de media. Vanaf 2000 hebben we een aantal video-internetprogramma’s en community media art projecten opgezet.
In 2003 lanceerde Bellissima het Emotioneel Stadsplan, een website waarop Amsterdammers vertelden over hun emotionele binding met specifieke plekken in Amsterdam. In 2007 begon het wijkmediaproject Noord Verandert. Bewoners uit Amsterdam Noord maakten zelf onder begeleiding van professionals filmpjes over hun snel veranderende stadsdeel.
In 2012 stopte Bellissima met haar activiteiten. De tijd van experimenteren was voorbij. Ook maakten de vele bezuinigingen in de cultuursector het onmogelijk om deze sociale en culturele stadsprojecten voor te zetten.
Het was tijd voor mij om de bakens te verzetten en mijn eenmanszaak For Your Screen Only op te richten. Hier komen al mijn ervaring en deskundigheid bij elkaar in dienstverlening aan andere organisaties en ondernemers.