Brigitte Bélanger

Cameravrouw, editor en redacteur/journalist
Vanaf 1988 was ik betrokken bij verschillende lokale omroepen in Amsterdam en heb in 1990 lokale omroep Bellissima opgezet. Focus van Bellissima was Amsterdamse film, kunst en cultuur te belichten.
In 1990 heb ik de camera opleiding in Hilversum gedaan en daarna bij verschillende nationale omroepen gewerkt. Maar na een aantal jaar freelancen als cameravrouw bij omroepen als Tros, AVRO toch vertrokken om Bellissima uit te bouwen en zo met meer creativiteit en in vrijheid te kunnen werken. Tussen 1995 – 2012 heb ik vele reportages voor TV gemaakt, diverse televisieprogramma’s geproduceerd en crossmediaprojecten op het internet opgezet.

Kleine ondernemers en organisaties
Het is inspirerend om een klant zo goed mogelijk over te laten komen op beeld. Iedere opdracht is weer anders. Mijn bedrijf is daarop ingericht, mijn deskundigheid en ervaring het grootst. Daarbij hoort ook het wegnemen van drempelvrees. Je hoeft je als klant geen zorgen te maken over een gebrek aan mediatraining. Ik stel je op je gemak en zorg dat jij overkomt zoals jij dat wilt.

Het begin
Al jong was ik geïnteresseerd in beeld en techniek. Ik hield van tekenen, fotograferen en documenteren. Eind jaren 80, in de vorige eeuw, werkte ik als vrijwilliger bij het Rialto Filmtheater én ik liep in Amsterdam bij een lokaal televisiestation binnen. Ik kon meteen beginnen als cameravrouw.
In 1990 werd ik toegelaten tot de cameracursus Electronic News Gathering (ENG) van de publieke omroepen in Hilversum. Deze opleiding was veelzijdig: we kregen niet alleen studio- en op locatie camerales, maar leerden ook alles over licht en het gebruik van muziek. Van 1990 tot 1995 heb ik als studio-cameravrouw gewerkt bij de Nederlandse Publieke Omroepen en bij RTL Veronique (nu RTL4). In een opnamestudio sta je met een script voor je neus en een koptelefoon op te doen wat een regisseur zegt. Dat ging op een gegeven moment kriebelen. Ik miste vrijheid en vooral creativiteit en eigen inbreng. In 1995 ben ik gestopt als cameravrouw in Hilversum en me op stichting Bellissima gaan richten.

Bellissima
De stichting bestond al vanaf 1990 als lokale televisie-aanbieder. Ik was een van de oprichters van Bellissima maar werkte er vrijwillig. Vanaf 1996 hebben we Bellissima verder ontwikkeld en geprofessionaliseerd zodat een aantal mensen er betaald konden werken. We hebben honderden televisieprogramma’s gemaakt, eerst over film en later breder over kunst en cultuur en in die tijd heb ik me verder kunnen ontwikkelen als redacteur en heb ik leren monteren. Tussen 1990 – 2005 werkten we analoog met systemen als Umatic en Betacam, vanaf 2005 werd het monteren digitaal.

De focus van Bellissima veranderde in de loop van de tijd, gelijk met alle ontwikkelingen in de media. Vanaf 1999 hebben we een aantal video-internetprogramma’s en community media art projecten opgezet. Stopwatch bijvoorbeeld was een serie lange live tv uitzendingen met VJ battles, de show werd live vanuit verschillende discolocaties als Mazzo, ArenA, De Balie uitgezonden en alle bekende en onbekende VJ’s uit die tijd werkten eraan mee om hun visuals te vertonen.

In 2003 lanceerde Bellissima het Emotioneel Stadsplan, een website waarop Amsterdammers vertelden over hun emotionele binding met specifieke plekken in Amsterdam. In 2007 begon het wijkmediaproject Noord Verandert. Bewoners uit Amsterdam Noord maakten zelf onder begeleiding van professionals filmpjes over hun snel veranderende stadsdeel. Deze beide projecten en website bestaan niet meer online, alleen de filmpjes zijn er nog.
De gemeente Amsterdam heeft dit concept overgenomen met websites als het Geheugen van Oost en West.

In 2012 stopte Bellissima haar activiteiten. De tijd van experimenteren was voorbij. Ook maakten de vele bezuinigingen in de cultuursector het onmogelijk om deze sociale en culturele stadsprojecten voor te zetten.
Het was tijd voor mij om de bakens te verzetten en mijn eenmanszaak For Your Screen Only op te richten. Hier komen al mijn ervaring en deskundigheid bij elkaar in dienstverlening aan andere organisaties en ondernemers.